Big Bang – Stand Up [3rd Mini Album]

szeptember 25, 2008


Nyelv: Koreai
Műfaj: Pop / Dance / Hip Hop / Rock
Megjelenés: 2008. augusztus 8.

01. Intro (Stand Up)
02. 하루 하루 (Haru Haru)
03. 천국 (Heaven)
04. 착한 사람 (Good Man)
05. Lady
06. Oh My Friend (feat. No Brain)
Letöltés

Sok minden történt Big Bangék háza táján az elmúlt 1 évben, aminek részleteit bővebben a kiadott két japán albumnál és TaeYang szólóalbumánál lehet megkukkolni, én annyira most nem kezdem részletezni, de annyit érdemes megemlíteni (ami valószínűleg a BB rajongóknak annyira nem is újdonság), hogy Uhm Jung Hwa legutóbbi albumán, a “D.I.S.C.O”-n TOP és G-Dragon is közreműködött (a YG-s familiával karöltve), illetve Daesung egyik állandó vendégévé vált az újabb koreai show-nak, a Family Outing-nak. Ezenfelül fontos még az a hír is, hogy TOP hamarosan egy “Iris” című új k-drama egyik főszerepét is megkapta, és szintén megemlítendő, hogy Seungri és Daesung a Music Core műsorvezetői lettek Solbi oldalán.

1 év telt el, ami a várakozást tekintve elég hosszúra nyúlt, de végül is megszületett ez a kiadvány. Az új imidzs alapján az ember azt hihetné, hogy a srácok valami teljesen újba vágtak bele, de aztán rögtön az első 1-2 szám után kiábrándulunk, és végül a végighallgatva az egész albumot hamar rájövünk, hogy ez sajnos csak részben igaz. Nézzük is, hogy miért:

Stand Up: Azt tudni lehetett, hogy még a nyáron visszatérnek Koreába, csak a dátum volt sokáig kérdéses. Először augusztus legeleje volt beígérve, de nem is a YG lett volna, ha betartják az időpontot, így végül a megjelenés áttolódott augusztus 8.-ára. Azonban, hogy annyira ne várakoztassák meg a rajongókat, július végén előkerült egy nem is akármilyen Teaser, ami az album bevezető számához készült el, a “Stand Up”-hoz. Egy tipikus Big Bang intro, ami nem olyan fantasztikus szerintem, mint ahogyan sokan azt állítják. A videóra panasz nem lehet, de maga a szám nálam erősen átlagos kategóriába esik. Lassan tényleg csak a “B-I-G B-A-N-Geee”-ből áll az egész bevezetőjük.

Haru Haru & Heaven: A “Haru Haru” lett a kiválasztott, amihez klip készült és amivel fellépnek, ami csakúgy, mint a rögtön utána következő szám, a “Heaven” jóformán hasonmásai a tavalyi slágerüknek, a “Lies”-nak. A számok felépítése, hangzása megyező, ami mondjuk annyira nem meglepetés, ha figyelembe vesszük, hogy a Daishi Dance és GD közös munkájáról van szó. Érdekesség ebben a közreműködésben, hogy hónapokkal ezelőtt megvádolták GD-t azzal, hogy lopta a Daishi Dance egyik zenéjét. De ez is mutatja, hogy semmi ilyen nem történt. A mostani két szám közül a “Heaven” sokkal megnyerőbb, habár eleinte inkább a “Haru Haru” felé húztam. Kétségtelen, hogy mind dallamra és mind szövegre mindkettő nagyon szép, csak az a baj, hogy ott van nekünk a “Lies” korábbról, ami miatt ez már nem hat az újdonság erejével.

Good Man: TOP legelső olyan szerzeménye, ami megjelent az eddig kiadott albumaikon. Mindenképp jó váltás, de sajnos azt kell mondjam, hogy valószínűleg nem fog ebből egy életre szóló siker születni. A gitár kis spanyolos hangulatot teremt a legelején, amitől nekem Gummy “While looking into the mirror”-ja ugrott be egyből. Nem tudom, kié a női hang, ami néhány másodpercre megszólal, de engem a Wonder Girls-ös Sohee-jáéra emlékeztet. 😀

Lady: És akkor így majdnem az album végén, jön ez a dal, amiről szerintem elég csak annyit írnom, hogy a jelenlegi csengőhangom. 🙂 Én nem pont ebbe a csoportba tartozom, de akik inkább a kezdeti BB-ért rajongtak, azoknak érdemes meghallgatni ezt a számot, mert valószínűleg szeretni fogják. De azt is megértem, ha valaki unalmasnak találja, mert a zene nagyjából ugyanaz 3 és fél percen át azzal a csörömpölős hanggal, ami olyan, mintha valami üveget vernének. Mondjuk engem inkább feldob, mint untat, mert ettől függetlenül elég lendületes és ezért talán ez illet/illik leginkább az adott évszakhoz. (Ami a nyár volt)

Oh My Friend: Mire az album befejezéséhez érkeztünk, egy igazi meglepetés és érdekesség várta a rajongókat. Amikor kikerült a tracklist, rajta a közreműködők nevével, a No Brain-t látva sokak fejében megfordult a “Miez?” kérdés. Ugyanis, aki kicsit is nyomon követi a zenei életet Koreában (és nem csak felszínesen, a híresebb előadókkal foglalkozott), akkor az tudhatja, hogy a No Brain egy punk-rock zenekar. És aki azt hitte, a punk és a hip-hop, ha keveredik, inkább valami káoszra emlékeztet majd, az nagyot tévedett. Merthogy nagyon is jól szól együtt a kettő. Sőt, én nálam a favorit az egész lemezen, valami új, aminek már itt volt az ideje a megszokottak után. Egyébként ebből is készült egy MV, ami néhány nappal később jelent meg a “Haru Haru” MV után.

A legújabb adatok szerint közel 122ezer példány fogyott az albumból, és természetesen a megjelenéssel együtt a különböző zenei listák elejére is felugrottak, amellett, hogy a zenei show-kban is most már heteken át az első helyen végeztek. A következő nagy dobás tőlük október végén várható, ha a híreknek hihetünk, ugyanis akkor jelenik meg az első japán albumuk 12 számmal. És remélhetőleg ezúttal már japánul, nem angolul.

Stand UP Teaser

(“HQ” verzió)

Haru Haru MV (Angol felirattal)

(“HQ” verzió)

Haru Haru MV part 2

(“HQ” verzió)

Oh My Friend MV (Angol felirattal)

(“HQ” verzió)

Hozzászólás